Lammasfarmi Ohukainen
Lammasfarmi.fi
 

Etusivu

Tuotteet

Lammastila

Yhteystiedot / tilaus

   

 

 

             
 

» Suomenlammas    » Kuvagalleria

 

SuomenlammasSuomenlammas

Suomenlammas on luonteeltaan eloisa ja valpas. Sen laumavaisto on erityisen vahva.  Rotu tunnetaan sen korkeasta hedelmällisyydestä, varhaisesta sukukypsyydestä, hyvistä emo-ominaisuuksista, korkeasta maidontuotannosta ja pehmeästä, kiiltävästä, keskihienosta, kiharasta villasta. Myös sopeutuminen kylmään ympäristöön on rodulle tunnusomaista.

Suomenlampaan pää ja jalat ovat sileän, pehmeän karvan peittämiä. Sillä voi olla pieni villan muodostama otsatukka, mutta ei sarvia. Lampaita on monen erivärisiä; valkoisia, ruskeita, mustia, harmaita  myös kirjavia ja mäyränvärisiä.

Keskisikiävyys aikuisilla uuhilla keskimäärin 2,5 karitsaa/uuhi ja karitsoitten syntymäpaino 3-4 kg. Karitsoitten lisäkasvut syntymästä neljän kuukauden ikään ovat 200-300 g/pv.  

Aikuinen uuhi painaa keskimäärin 65-75 kg ja pässi painaa  85-105 kg. Suomenlampaat ovat pitkäikäisiä. Suomenlammasuuhikaritsat voidaan astuttaa jo 7 – 8 kuukauden iässä, kuitenkin uuhikaritsan paino tulisi olla noin 50kg.

Suomenlammaspässit tulevat sukukypsiksi jo 4 kuukauden iässä. Suomenlammas voi karitsoida useammin kuin kerran vuodessa, vuodenajasta riippumaton tiinehtyminen mahdollistaa ympärivuotisen karitsoinnin. Tiineys aika on noin 5kk. Suomenlammas uuhet ovat erinomaisia emoja ja hoitavat karitsansa hyvin.

Lampaat keritään 2 kertaa vuodessa keväällä ennen laidunkautta ja syksyllä laidunkauden jälkeen näin ollen villasta saamme materiaalia lankoihin ja huovutuksiin.

Villa on suomenlampaan mahtava vahvuus: se on kiiltävää, kiharaa, pehmeää ja joustavaa. Värejä on luonnostaan monia. Villaa ei tarvitse siis värjätä vain erivärisistä lampaista saadaan erivärisiä villoja. Villa myös huopuu erinomaisesti. Käsityöläiset arvostavat puhtaita suomenlampaan villalankoja ja huovutusmateriaalia.

Taljat  saadaan aina sivutuotteena karitsanlihantuotannosta, laatuominaisuudet ovat: hieno kiilto, kaunis kihara, silkkimäisyys, luonnollisen erilaiset värivaihtoehdot, pehmeä, tiivis, kevyt ja kestävä.

Maisemanhoidollisissa tehtävissä suomenlammas on yksi parhaimmista myös ekologisuuden ja työn jäljen perusteella. Pusikoiden ja vesakoiden  raivaukset se hoitaa erinomaisesti. Suomenlammas laiduntaa tehokkaasti luonnonlaitumia ja niittyjä.

Rodulle tunnusomaista on rasvan varastoituminen ontelorasvana eikä pintarasvana kuten monilla muilla roduilla. Suomenlammasta on sen hyvien hedelmällisyysominaisuuksien vuoksi viety yli 40 maahan.

   

- Suomenlammas
- Kuvagalleria

 » Tilaa täältä

 
 
 

© 2010 Lammasfarmi Ohukainen  |  Puh. 040-555 8744 (Jari), 040-7464 245 (Johanna)  |  ohukainen@lammasfarmi.fi

Toteutus: Cresol